ΕΒΔΟΜΑΔΑ FASHION REVOLUTION 2020 | 20 – 26 Απριλίου 

Η κρίση του Covid-19 οδήγησε σε μεγάλες μάρκες και λιανοπωλητές να κλείσουν το κατάστημα και να ακυρώσουν τις πληρωμές και τις παραγγελίες των προμηθευτών, χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη για τους εργαζόμενους στις αλυσίδες εφοδιασμού τους που ως επί το πλείστον δεν έχουν αμειβόμενη άδεια λόγω ασθενείας, άδεια μετ ‘αποδοχών, επαρκή υγειονομική περίθαλψη και δεν έχουν αποταμιεύσεις να στηριχθούν. Και πέρα ​​από το καταστροφικό ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της παγκόσμιας πανδημίας κοροναϊού, επτά χρόνια μετά την κατάρρευση του εργοστασίου Rana Plaza στο Μπαγκλαντές, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η σύγχρονη δουλεία και η περιβαλλοντική υποβάθμιση παραμένουν έντονες στον κλάδο.  

Στο επίκεντρο του Fashion Revolution φέτος θα βρίσκονται τέσσερις βασικούς τομείς: Κατανάλωση, Σύνθεση, Συνθήκες και Συλλογική Δράση, δείχνοντας πώς αυτή η εκτυλισσόμενη κατάσταση που επηρεάζει τους ανθρώπους που κατασκευάζουν τα ρούχα μας, καθώς και τον αντίκτυπο που έχουν τα ρούχα μας για τη γη και τους ωκεανούς. Η εκστρατεία θα επισημάνει τι πρέπει να συμβεί για να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση μιας βιομηχανίας μόδας που βάζει τους ανθρώπους πάνω από την ανάπτυξη και τα κέρδη και διατηρεί και αποκαθιστά το περιβάλλον καθώς βγαίνουμε από την άλλη πλευρά αυτής της παγκόσμιας κρίσης. 

Στις 21 Απριλίου,η πέμπτη έκδοση του δείκτη διαφάνειας μόδας θα δημοσιευθεί, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, που καλύπτει 250 από τις μεγαλύτερες μάρκες και εμπόρους λιανικής πώλησης στον κόσμο. Ο δείκτης θα δείξει ποιες μάρκες έχουν την πρωτοκαθεδρία στην τήρηση της διαφάνειας, ποιες μάρκες έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη βελτίωση στις βαθμολογίες τους και πού πρέπει να γίνουν περισσότερα.  

Αυτή η στιγμή αποδεικνύει ακριβώς γιατί η διαφάνεια στη βιομηχανία της μόδας είναι τόσο ζωτικής σημασίας και γιατί δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην επιχείρηση όπως τη γνωρίζαμε πριν. Εάν οι μεγάλες μάρκες και οι λιανοπωλητές δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται με τους προμηθευτές τους, τότε μπορούμε να τους θεωρήσουμε υπεύθυνους σε καταστάσεις όπως αυτή. Τα Spotlight Issues του φετινού ευρετηρίου περιλαμβάνουν μια ενότητα σχετικά με τις πρακτικές αγορών των εταιρειών, οι οποίες υπόκεινται σε αυξανόμενο έλεγχο τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Carry Somers, συνιδρυτής και Διευθυντής Παγκόσμιας Λειτουργίας της Fashion Revolution δήλωσε: «Εν μέσω αυτής της παγκόσμιας πανδημίας, η ανάγκη οι πολίτες να καλούν τις εταιρείες και τα καταστήματα λιανικής να λογοδοτούν είναι πιο πιεστική από ποτέ. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε δει τον καταστροφικό αντίκτυπο των πρακτικών αγοράς των εταιρειών σε μερικούς από τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους στο εξωτερικό. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να συνεχίσουμε να ρωτάμε #whomademyclothes και να ασκούμε έλεγχο σε αυτές τις μάρκες, πολλές από τις οποίες έχουν κάνει τεράστια κέρδη τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους ».

Πάνε πέντε έτη από τότε που το Fashion Revolution ξεκίνησε την πρώτη Λευκή Βίβλο και στις 24 Απριλίου, η επέτειος από την κατάρρευση του εργοστασίου Rana Plaza, μια νέα Λευκό Χαρτί θα υπενθυμίσει τα πιο σημαντικά που έχει πετύχει το κίνημα από το 2013, γιατί η μια Επανάσταση στη Μόδα εξακολουθεί να είναι αναγκαία, καθώς και η πορεία προς την αναμόρφωση της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας στο μέλλον.

Η τρέχουσα πανδημία έχει διευρύνει το σπασμένο μοντέλο υπερβολικών αποβλήτων και υπερπαραγωγής της βιομηχανίας μόδας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον τρόπο λειτουργίας ολόκληρου του συστήματος. Το θέμα της φετινής ώρας ερωτήσεων μόδας Μαζική κατανάλωση: το τέλος μιας εποχής δεν θα μπορούσε να είναι πιο σχετικό με την παρούσα κατάσταση. Η ετήσια εκδήλωση, σε συνεργασία με το V&A, θα διεξαχθεί online στις 24 Απριλίου φέτος. Ενώ το coronavirus δείχνει όλο και περισσότερο πώς οι άνθρωποι θα αλληλοϋποστηρίζονται σε μια περίοδο κρίσης και αναδεικνύει τρόπους με τους οποίους τα προσωπικά μας καταναλωτικά πρότυπα μπορούν να γίνουν πιο βιώσιμα, εντούτοις το ζήτημα του πώς να στηρίξουμε τα εκατομμύρια των εργαζομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού που έχουν ήδη χάσει οι δουλειές τους, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναπάντητο.

Ο συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής Orsola de Castro είπε: «Δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό να απαιτήσουμε λογοδοσία και τήρηση θεμελιωδών κανόνων διαφάνειας από τις μάρκες από τις οποίες αγοράζουμε και να αλλάξουμε τις δικές μας καταναλωτικές συνήθειες από υπερβολικές σε αποδοτικές. Ελπίζουμε ότι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μείνουν μαζί μας αυτήν την Εβδομάδα Επανάστασης Μόδας και θα ενεργοποιηθούν μαζί μας για να ζητήσουν ενσυναίσθηση και σεβασμό: ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους που κάνουν τα ρούχα μας και σεβασμό για τον πλανήτη που όλοι μοιραζόμαστε. ” 

Το Ανοιχτό Στούντιο Μόδας θα είναι η πρώτη διεθνής έκθεση μόδας που θα παράγει ένα εντελώς ψηφιακό πρόγραμμα, γεμάτο από εκδηλώσεις από σχεδιαστές στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και από 12 χώρες. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, το κοινό θα έχει μοναδική άμεση πρόσβαση για να αλληλεπιδράσει με τους σχεδιαστές που ενσωματώνουν την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στις διαδικασίες σχεδιασμού και κατασκευής τους. Οι συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν τους Phoebe English, Raeburn και Bethany Williams, ενώ στους διεθνείς σχεδιαστές περιλαμβάνονται οι Kevin Germanier (Γαλλία), Ka Sha (Ινδία), Kowtow (Νέα Ζηλανδία) και Emmy Kasbit (Νιγηρία), Caralarga (Μεξικό) και Môi Điên (Βιετνάμ). Πολλοί σχεδιαστές δεν έχουν πρόσβαση στα στούντιο τους προς το παρόν, οπότε χρησιμοποιούν αυτήν την ψηφιακή πλατφόρμα για να συνδεθούν με το κοινό μέσω εργαστηρίων και σεμιναρίων, συνομιλιών και συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα με πρακτικές λύσεις και τρόπους δημιουργικής συμμετοχής. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που γιορτάζει τη διαφάνεια και μοιράζεται πραγματικές και θετικές λύσεις για τη δημιουργία διαρκούς αλλαγής στον κλάδο.

Ενώ οι άνθρωποι είναι σε απομόνωση, είναι πιο ικανοί και πρόθυμοι από ποτέ να ενταχθούν στην online κοινότητα των επεναστατών/τριών της μόδας και ενισχύουν τις φωνές τους υψώνοντας τη φωνή τους μαζί. Όπως τα προηγούμενα χρόνια, η Fashion Revolution θα καλέσει τους πολίτες να απευθύνου την ερώτηση #WhoMadeMyClothes; και απαιτούν οι μάρκες μόδας να προστατεύουν τους εργαζόμενους που απασχολούν, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της άνευ προηγουμένου παγκόσμιας υγείας και οικονομικής κρίσης.  

Ένα νέο hashtag κυκλοφόρησε επίσης για το Fashion Revolution Week: #WhatsInMyClothes? . Εισάγοντας μια νέα ερώτηση για την καμπάνια και επισημαίνοντας τα ευρήματα από το ταξίδι της Carry Somers, eXXpedition, για την έρευνα της μικροπλαστικής ρύπανσης, η Fashion Revolution θα ρίξει φως στις ουσίες που κρύβονται στα ρούχα μας. Στο πλαίσιο αυτής της εστίασης στη σύνθεση των ρούχων μας, ο δείκτης διαφάνειας μόδας θα εξετάσει τις προσεγγίσεις των εμπορικών σημάτων σε απαγορευμένες ουσίες, τη δέσμευσή τους να εξαλείψουν τα παρθένα πλαστικά και τα μέτρα που λαμβάνουν για την πρόληψη της μικροπλαστικής ρύπανσης.

Με τις αλλαγές στα συστήματα και τις δομές της, η βιομηχανία της μόδας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σε εκατομμύρια ανθρώπους αξιοπρεπή και αξιοπρεπή βιοπορισμό και να διατηρήσει και να αποκαταστήσει τον ζωντανό πλανήτη μας.  Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την καμπάνια, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.fashionrevolution.org .