ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟ FASHION REVOLUTION

Είμαστε το Fashion Revolution. Είμαστε σχεδιαστές, παραγωγοί, κατασκευαστές, εργάτες και καταναλωτές. Είμαστε ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, διευθυντές επιχειρήσεων, brands, έμποροι λιανικής, εργατικά συνδικάτα και δημιουργοί πολιτικών. Είμαστε η βιομηχανία και το κοινό. Είμαστε πολίτες του κόσμου. Είμαστε ένα κίνημα και μία κοινότητα. Είμαστε εσείς.

Αγαπάμε την μόδα. Αλλά δεν θέλουμε τα ρούχα μας να εκμεταλλέυονται ανθρώπους ή να καταστρέφουν τον πλανήτη μας. Απαιτούμε ριζική και επαναστατική αλλαγή.

Αυτό είναι το όνειρο μας…

#1 Η μόδα παρέχει αξιοπρεπής εργασία, από τη σύλληψη, στη δημιουργία και στην πασαρέλα. Δεν υποδουλώνει, δεν θέτει σε κίνδυνο, δεν εκμεταλλεύεται, δεν αναθέτει υπερβολική δουλειά, δεν παρενοχλεί, δεν κακομεταχειρίζεται ή κάνει διακρίσεις εναντίον κανενός. Η μόδα απελευθερώνει τον εργαζόμενο και αυτόν/ή που φοράει κάτι και ενθαρρύνει όλους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

#2 Η μόδα παρέχει δίκαιη και ίση πληρωμή. Εμπλουτίζει τον βιοπορισμό όσων εργάζονται στη βιομηχανία, από την φάρμα στην παραγωγή. Η μόδα απομακρύνει τους ανθρώπους από την φτώχεια, δημιουργεί ευημερείς κοινωνίες και εκπληρώνει τον σκοπό.

#3 Η μόδα δίνει στους ανθρώπους φωνή, την δυνατότητα να εκφραστούν χωρίς φόβο, να είναι ενωμένοι χωρίς καταπίεση και να διαπραγματευτούν για καλύτερες συνθήκες στην εργασία και στις κοινότητες.

#4 Η μόδα σέβεται την κουλτούρα και την κληρονομιά. Ενθαρρύνει, τιμά και επιβραβεύει επιδεξιότητες και δεξιοτεχνίες. Αναγνωρίζει την δημιουργικότητα ως την ισχυρότερη περιουσία. Η μόδα ποτέ δεν οικειοποιείται χωρίς να δώσει τα απαιτούμενα εύσημα ούτε κλέβει ιδέες χωρίς άδεια. Η μόδα τιμά τον τεχνίτη.

#5 Η μόδα υποστηρίζει την αλληλεγγύη, την ενότητα και δημοκρατία, ανεξαρτήτως φυλής, τάξης, φύλου, ηλικίας, φυσικής κατάστασης ή ικανότητας. Υπερασπίζεται την ποικιλομορφία ως κριτήριο για επιτυχία.

#6 Η μόδα εξοικονομεί και αποκαθιστά το περιβάλλον. Δεν εξαντλεί πολύτιμους πόρους, αλλοιώνει την γη, μολύνει τον αέρα και νερό μας ή βλάπτει την υγεία μας. Η μόδα προστατεύει την ευημερία όλων των ζωντανών όντων και διασφαλίζει τα ποικίλα οικοσυστήματα μας.

#7 Η μόδα δεν καταστρέφει ή απορρίπτει χωρίς λόγο όμως επανασχεδιάζει και ανακτά προσεκτικά με κυκλικό τρόπο. Η μόδα επιδιορθώνεται, επαναχρησιμοποιείται, ανακυκλώνεται και αξιοποιείται. Οι γκαρνταρόμπες μας και οι χωματερές δεν πλημμυρίζουν από ρούχα περιζήτητα αλλά όχι αγαπημένα, που αγοράζονται αλλά δεν κρατιούνται.

#8 Η μόδα είναι διαφανής και υπεύθυνη. Η μόδα ενστερνίζεται την σαφήνεια και δεν κρύβεται πίσω από πολυπλοκότητα ούτε βασίζεται σε εμπορικά μυστικά για να αντλήσει αξία. Οποιονδήποτε, οπουδήποτε μπορεί να ανακαλύψει πως, που, από ποιον και κάτω από ποιες συνθήκες έχουν φτιαχτεί τα ρούχα του.

#9 Η μόδα υπολογίζει την επιτυχία πέρα από τις πωλήσεις και τα κέρδη. Η μοδα εξοικονομεί και αποκαθιστά το περιβάλλον και εκτιμάει τους ανθρώπους πάνω από την ανάπτυξη και το κέρδος.

#10 Η μόδα υπάρχει για να εκφράζει, να χαροποιεί, να αντανακλά, να διαμαρτύρεται, να παρηγορεί, να συμπαραστέκεται και να μοιράζει. Η μόδα ποτέ  δεν υποτάσσει, δυσφημεί, υποβαθμίζει, περιθωριοποιεί ή συμβιβάζεται. Η μόδα γιορτάζει την ζωή.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΣΟΥ

Δεν αμφιβάλλουμε ότι η μόδα έχει την την δυνατότητα να μεταμορφώσει τον κόσμο.

Τα τελευταία 5 χρόνια γνωρίζουμε εκ πείρας ότι η αλλαγή μπορεί να γίνει εάν εκφράζουμε την γνώμη μας ελεύθερα και να ζητάμε βοήθεια για δράση. Όσα περισσότερα άτομα υπογράψουν αυτό το Μανιφέστο, θα γίνουμε πιο ισχυροί και το κοινό μας όραμα θα γίνει πιο δυνατό για μια καλύτερη βιομηχανία της μόδας. Εγγραφείτε σαν μέλος!