FASHION REVOLUTION WEEK 2018, 23- 29 Απριλίου

5 επιτεύγματα σε 5 χρόνια

Το περασμένο έτος συμμετείχαν 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Πάνω από 100.000 άτομα χρησιμοποίησαν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για να ρωτήσουν τα fashion brands που προτιμούν #whomademyclothes

Οι νέοι σχεδιαστές ανταποκρίνονται σε αυτό και η βιομηχανία αρχίζει να αλλάζει προς το θετικό. 2.416 μάρκες απάντησαν στο ερώτημα #whomademyclothes και μοιράστηκαν μαζί μας πληροφορίες για τον τρόπο παραγωγής των ρούχων τους. Πάνω από 150 μεγάλες μάρκες έχουν κοινοποιήσει τα εργοστάσια στα οποία παράγονται τα ρούχα τους.

Παραγωγοί, αγρότες, εργοστάσια και κατασκευαστές έχουν κάνει ορατή την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media). Τον περασμένο Απρίλιο ακούστηκαν περισσότεροι από 3600 παραγωγοί, με το hashtag #imadeyourclothes. Και οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί. Εκατοντάδες εργοστάσια στο Μπαγκλαντές έχουν γίνει πλέον ασφαλέστεροι χώροι εργασίας. 

Πάνω από 1.300 εργοστάσια έχουν ελεγχθεί, από τότε που έγινε η τραγωδία στο Rana Plaza και 1.8 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα των ενδυμάτων έχουν ενημερωθεί για την εργοστασιακή ασφάλεια. 1) 515 εργοστάσια, το 87% των κατασκευαστών ενδυμάτων για εξαγωγή στην Καμπότζη, έχουν δημοσιεύσει στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες εργασίας τους. 2) Οι ελάχιστοι μισθοί για τους εργαζόμενους στο χώρο της ένδυσης έχουν αυξηθεί σε μέρη όπως το Μπαγκλαντές και η Καμπότζη, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά. Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές έχει επιτύχει 77% αύξηση του κατώτατου μισθού σε 68 δολάρια το μήνα για τους εργαζομένους στον τομέα της μόδας. 3) 18 μεγάλα εμπορικά fashion brands και πωλητές ενδυμάτων λιανικής έχουν προσυπογράψει την ACT για να επιτύχουν μισθούς για τους εργαζόμενους. 4)Τα fashion brands αρχίζουν να μειώνουν τη χρήση τοξικών χημικών ουσιών και να δημοσιεύουν την αλυσίδα εφοδιασμού τους. 

Πάνω από 100 brands δεσμεύονται να υιοθετούν βιώσιμο τρόπο παραγωγής μόδας. Αλλά οι ντουλάπες μας εξακολουθούν να ξεχειλίζουν με ρούχα, η βιομηχανία συνεχίζει να μεγαλώνει και να κινείται πολύ γρήγορα. Αγοράζουμε περισσότερα ρούχα από ποτέ και τα φοράμε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Γι ‘αυτό πρέπει να κάνουμε τη καμπάνια του #lovedclotheslast

Σημειώσεις για τους συντάκτες:

To Fashion Revolution είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που λειτουργεί για μια πιο βιώσιμη βιομηχανία μόδας, προωθώντας τη συστηματική μεταρρύθμιση της βιομηχανίας με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού της μόδας. To Fashion Revolution είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το όραμά μας είναι μια βιομηχανία μόδας που δίνει αξία στα άτομα, στο περιβάλλον, στο κέρδος και στη δημιουργικότητα σε ίσο βαθμό. Το Fashion Revolution λειτουργεί όλο το χρόνο για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για σημαντικά θέματα της βιομηχανίας μόδας, να υποστηρίξει θετικές αλλαγές και να ενισχύσει όσους βρίσκονται στη διαδικασία για να δημιουργήσουν ένα πιο ηθικό και βιώσιμο μέλλον για τη μόδα.

Παρά τα μικρά βήματα προόδου που έχουν γίνει από το τραγικό συμβάν στο Rana Plaza που κατέρρευσε το 2013, σκοτώνοντας 1138 ανθρώπους, δεν έχει υπάρξει μεγάλη αλλαγή. Περίπου 75 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται και εργάζονται στα εργοστάσια παραγωγής της μόδας και της κλωστοϋφαντουργίας και περίπου το 80% είναι γυναίκες. Πολλοί υπόκεινται σε εκμετάλλευση, λεκτική και σωματική κακοποίηση, εργάζονται σε μη ασφαλείς συνθήκες, με ελάχιστη αμοιβή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ερώτηση «ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου» εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντική.

Πώς να συμμετέχετε:

Τραβήξτε μία selfie photo που να δείχνει την ετικέτα των ρούχων σας, tag το όνομα του brand στα social media και ρωτήστε #whomademyclothes

Υπογράψτε το Μανιφέστο και μοιραστείτε το όραμά μας για μια ασφαλέστερη, πιο δίκαιη και καθαρότερη βιομηχανία μόδας

Γράψτε σε ένα brand και ζητήστε τους να είναι πιο διαφανείς και να δεσμευτούν να πληρώνουν τους μισθούς διαβίωσης.

Απευθυνθείτε στους πολιτικούς της χώρας σας και πείτε τους ότι θέλετε καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους και μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη βιομηχανία της μόδας σε όλο τον κόσμο.

Δοκιμάστε ένα #Haulternative: επιδιορθώστε, επαναχρησιμοποιήστε, ανακυκλώστε, προσαρμόστε ή ανταλλάξτε τα ρούχα σας με έναν φίλο www.fashionrevolution.org/haulternative

Ελέγξτε το Fashion Transparency Index, tο οποίο θα καλύπτει 150 fashion brands από τον Απρίλιο του 2018

Γράψτε την ιστορία ενός ρούχου που αγαπάτε και που σημαίνει πολλά για εσάς. fashionrevolution.org/yourlovestory 

Οργανώστε ή παρακολουθήστε μια εκδήλωση Fashion Revolution στην κοινότητά σας www.fashionrevolution.org/events