Στα πλαίσια αυτά εργαστήκαμε φέτος στις 24 Απριλίου, με την εκδήλωση που διοργανώσαμε σε τρεις πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη πραγματοποιώντας εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις σε συνεργασία με την ActionAid, Fair Trade, Εθνολογικό  Μουσείο Θράκης, TOMS shoes, ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Loscar, What.Eve.Wears., Μικροί Γίγαντες, Colibri Handmade, Dress Me Up, ΚΕΔΗΦΩΤ (Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης), Threads of Hope, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών International MBA και The Nest Social Growth.

Συγκεκριμένα στην Αθήνα όπου η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Ρομάντσο , Ομόνοια, από τις 16.30 μμ έως 11.00 μμ, πραγματοποιήθηκε ένα παιδικό workshop, ένα workshop για ενήλικες, μια θεατρική παράσταση, η παρουσίαση του τραγουδιού του μουσικού Tokkoi που αφορά στο Fashion Revolution, ενώ οι δράσεις που προσέλκυσαν τον περισσότερο κόσμο ήταν το ανταλλακτικό παζάρι και η προβολή της ταινίας της ActionAid.

Τα παιδιά ζωγράφισαν στο workshop των Μικρών Γιγάντων και παράλληλα έμαθαν ότι δεν πρέπει να πετάνε τα ρούχα τους αλλά να τα μεταποιούν ή να τα δωρίζουν και ότι υπάρχουν παιδιά στην ηλικία τους αντί να πηγαίνουν σχολείο ή να παίζουν, είναι θύματα trafficking και παιδικής εργασίας. Στη συνέχεια οι ανήλικοι και ενήλικοι επισκέπτες μας έγιναν ηθοποιοί στη διαδραστική θεατρική παράσταση της Αριστέας Κοντραφούρη. Επίσης, όσον αφορά στις δράσεις ενηλίκων, το ανταλλακτικό παζάρι προσέλκυσε τον κόσμο και αποτέλεσε την αφορμή για μια εναλλακτική χρήση των ρούχων (up-cycling). Έτσι, αρκετός κόσμος , ήρθε και συμμετείχε σε αυτή τη δράση αναγνωρίζοντας κάποια οφέλη της και έμαθε και άλλα. Κίνητρο πολλών να συμμετάσχουν στο ανταλλακτικό παζάρι, ήταν και το γεγονός ότι τα ρούχα που έμειναν θα δωριστούν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη (πρόσφυγες, ΜΚΟς που βοηθούν άπορους). Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής μιλήσαμε με τον κόσμο για τα οφέλη του up-cycling, τα προβλήματα που δημιουργεί η Μόδα στο περιβάλλον και πως μπορούμε ατομικά ή συλλογικά να βοηθήσουμε να μειωθούν. Πολλοί δεν έφεραν κάποιο ρούχο για ανταλλαγή, αλλά ήρθαν να δουν τη διαδικασία και να κάνουν ερωτήσεις. Η επισκεψιμότητα στο ανταλλακτικό παζάρι ήταν 36 άτομα που είχαν ενεργό ρόλο (έφεραν και πήραν ρούχα) και 14 οι οποίοι πέρασαν για να ενημερωθούν γι΄ αυτό και το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσουμε και να ενισχύσουμε τη γνώση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την ανακύκλωση των ρούχων. Μια άλλη δράση της εκδήλωσης ήταν η  ταινία της ActionAid για την καταστροφή του εργοστασίου Rana Plaza. Την παρακολούθησαν 60 άτομα, με τα οποία συζητήσαμε μετά και τα σχόλια που πήραμε για τα συναισθήματα που τους προξένησε ήταν προβληματισμός, κατανόηση των προβλημάτων που δημιουργεί η Βιομηχανία της Μόδας στον άνθρωπο και σκεπτικότητα για τον τρόπο επίλυσής τους, ευαισθητοποίηση και ενδιαφέρον για τρόπους στήριξης του Fashion Revolution. Αμέσως μετά την ταινία, όσοι παρέμειναν στο χώρο απόλαυσαν το εξαιρετικό μουσικό κομμάτι του μουσικού Tokkoi “Stories Untold”, που έγραψε ειδικά για το Fashion Revolution. 

Feedback: Γενικά, καταφέραμε να έχουμε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα, καθώς όσοι παρευρέθησαν εξέφρασαν πολύ θετικά σχόλια κάποια από τα οποία είναι: «What you are trying to do is great! We didn’t know anything about Fashion Revolution, but from now on we will start to be curious», “Η ταινία της ActionAid ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Πραγματικά κατάλαβα περί τίνος πρόκειται. ”, «Ήρθαμε να ανταλλάξουμε τα ρούχα μας και να δωρίσουμε και κάποια στους πρόσφυγες.», η μικρή Σοφία μας είπε: «Πέρασα πολύ ωραία που ζωγράφισα το μπλουζάκι και ζωγράφισα και στο χαρτόνι ανθρώπους που τους εκμεταλλεύεται η Μόδα».

Στη Θεσσαλονίκη, όπου η εκδήλωση έλαβε χώρα στο TOMS και στον κινηματογράφο Ολύμπιον από τις 11.00πμ έως τις 19.00μμ, πραγματοποιήθηκε 1 παιδικό ατελιέ, 2 ατελιέ για ενήλικες, ανταλλακτικό παζάρι για όλους και 1 happening για παιδιά και ενήλικες μαζί. Το ανταλλακτικό παζάρι προσέλκυσε αρκετούς ενδιαφερόμενους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παραδώσαμε τρεις σακούλες με ρούχα την επόμενη μέρα στον οργανισμό Άρσις.

Όλοι οι γονείς που έφεραν τα παιδιά τους στο εργαστήριο για να φτιάξουν καλτσοζωάκια ενημερώθηκαν για το τι είναι το Fashion Revolution Day και έβαλαν στο πέτο τους αυτοκόλλητο με την ερώτηση ‘Who Made My Clothes?’. Προτρέψαμε τον κόσμο να βγει φωτογραφία στο photo booth με την ίδια ερώτηση και εξηγήσαμε τη σημασία της. Κατά τη διάρκεια του live moulage που έκανε ο σχεδιαστής Νίκος Γκλαβίνας και στη συνέχεια το εργαστήρι μόδας για κορίτσια Dress Me Up η ερώτηση «γιατί γίνεται αυτή η εκδήλωση» ακούστηκε από πολλούς παρευρισκόμενους στο καφέ του TOMS και υπήρξε σημαντική διάδραση από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι με δικά τους λόγια εξήγησαν τους στόχους της ημέρας και της εκδήλωσης σε όσους ήθελαν να μάθουν.

Τουλάχιστον 200 άτομα ήρθαν ειδικά για τις εκδηλώσεις και δεκάδες ακόμη βρέθηκαν στο χώρο του TOMS και ενημερώθηκαν για τη σημασία της ερώτησης και της ημέρας, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων του χώρου οι οποίοι επίσης φόρεσαν αυτοκόλλητο με την ερώτηση. Περίπου 100 άτομα επιπλέον ήρθαν στην προβολή του ντοκιμαντέρ και ενημερώθηκαν επίσης για τη σημασία της ημέρας, και πήραν αυτοκόλλητο με την ερώτηση ‘Who made my clothes’.

Feedback: ‘Ευχαριστούμε’, ‘εξαιρετική πρωτοβουλία’, «Τα κορίτσια χάρηκαν πολύ που συμμετείχαν σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση» είπε η δασκάλα των κοριτσιών που έντυσαν την κούκλα ραπτικής. 

Στην Αλεξανδρούπολη, όπου η εκδήλωση έλαβε χώρα στο κέντρο της πόλης και στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης από τις 12.00μμ έως τις 19.00μμ, διαδραματίστηκαν τρεις δράσεις: ακτιβιστική περφόρμανς – street fashion show, ανταλλακτικό παζάρι και η προβολή της ταινίας της ActionAid. Συνολικά και στις τρεις δράσεις είχαμε γύρω στα 130 άτομα. Τουλάχιστον τα 100 ήταν στην περφορμανς. Ο απόηχος του street fashion show ήταν ο καλύτερος δυνατός. Μπήκε σε μια διαδικασία να ρωτήσει, τι, ποιος, που, γιατί.  Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και ειδικά στην αρχή το κοινό μπήκε σε ένα πλαίσιο απορίας και σκέψης. Το ανταλλακτικό παζάρι προσέλκυσε επίσης κάποιο κοινό το οποίο έφερε πολλά ρούχα για να δοθούν σε πρόσφυγες. Παραδώσαμε τρεις σακούλες με ρούχα στο Πολυκοινωνικό Κέντρο της Αλεξανδρούπολης με τελικό προορισμό καταυλισμούς από πρόσφυγες. 

H προβολή ντοκιμαντέρ κατάφερε να προσελκύσει κοινό 20 ατόμων, τα οποία όμως παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή το ντοκιμαντέρ και στο τέλος συζητήσαμε για τις εντυπώσεις τους και για την έλλειψη ενημέρωσης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. 

Feedback: Γενικότερα, το κοινό είχε θετικές αντιδράσεις σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.  Εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα με την πρωτοτυπία του fashion show, ακούστηκαν λέξεις όπως συγκλονιστικό, δυνατό, συγκινητικό, ενώ παράλληλα γεννήθηκε απορία και γνώση για τις πρακτικές της Βιομηχανίας της Μόδας.

Σας ευχαριστούμε πολύ!