Μεγάλη συμμετοχή του ελληνικού κοινού στο Fashion Revolution Day

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 68 χωρών πραγματοποιήθηκε to 2015, για δεύτερη χρονιά, το Fashion Revolution Day. Σε αυτή την πρωτοβουλία, συμμετείχαν ενεργά και οι Έλληνες πολίτες, με δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και την Αλεξανδρούπολη.

Την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015, οι Αθηναίοι που παρευρέθησαν στην Ταράτσα του Bios, «τσαλακώθηκαν» οικειοθελώς φορώντας τα ρούχα τους inside out (ανάποδα). Με αυτόν τον τρόπο, έδωσαν το δικό τους μήνυμα ευαισθητοποίησης για μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη βιομηχανία μόδας, έτσι ώστε πριν από την αγορά ενός ρούχου να σκεφτόμαστε που φτιάχτηκε, από ποιόν και υπό ποιές συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το βίντεο μίνι τρέιλερ της δράσης «Transparency Portraits» του Πέτρου Σοφικιτή, η οποία ετοιμάζεται να παρουσιαστεί μέσα στον Ιούνιο. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν το καινούργιο video clip, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Αθηνάς Νίκης Ακρίβα, για το κομμάτι “Stories Untold” του TOKKOI, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ (https://www.youtube.com/watch?v=-AaPrVBzLK4).

Η Νατάσα Αθανασιάδου country coordinator του Fashion Revolution Day, ενημέρωσε τον κόσμο για το κίνημα και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στους στόχους που επιχειρεί να πραγματοποιήσει «Σκοπός μας σήμερα είναι να μετατρέψουμε ένα αρνητικό γεγονός σε κινητήριο δύναμη για ριζικές αλλαγές στη βιομηχανία της μόδας. Η αλλαγή αύτη, θα έρθει όταν θα αρχίσουμε και εμείς οι ίδιοι ως καταναλωτές, να αναρωτιόμαστε ποιά είναι η ιστορία πίσω από τα ρούχα μας, δηλαδή ποιά είναι η αληθινή τους αξία, από ποιόν φτιάχτηκαν και υπό ποιες συνθήκες.»

Στο Μαρούσι, πραγματοποιήθηκε η δράση «Mannequins on the Street» κατά την οποία, ο John Pan (Γιάννης Πανταζόπουλος),  το Fashion Revolution, ο Δήμος Αμαρουσίου και ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαρουσίου, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές και να τους καλέσουν να πάρουν μέρος στην επανάσταση της μόδας. Τα καταστήματα έβγαλαν τις κούκλες τους στον δρόμο και οι περαστικοί είχαν την ευκαιρία συμμετάσχουν σε ένα πρωτότυπο διαγωνισμό. Το μόνο που είχαν να κάνουν, ήταν να ντύσουν τις κούκλες, με ρούχα που διάλεγαν οι ίδιοι και να ανεβάσουν μία φωτογραφία στο Instagram, ρωτώντας τα brands «Ποιός έφτιαξε τα ρούχα μου;».

Στην Αλεξανδρούπολη, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, σε μία διαδραστική εκδήλωση στον δρόμο, 10 γυναίκες έραψαν επί τόπου και εφάρμοσαν  πάνω σε σώματα κούκλας φορέματα από χαρτί. 

Η 24η Απριλίου, αποτελεί ημέρα κορύφωσης των δράσεων του Fashion Revolution Day, καθώς είναι η επέτειος του ατυχήματος στο Rana Plaza του Μπαγκλαντές, που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες εργάτες. Για την οργανωτική ομάδα του Fashion Revolution Greece, οι δράσεις δεν σταματάνε εδώ, αλλά θα συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ζητώντας διαφάνεια στην παραγωγική αλυσίδα της μόδας.

Με αφορμή τη μέρα η Carry Somers, ιδρύτρια του Fashion Revolution Day δήλωσε «Όταν ο μόνος στόχος στη βιομηχανία της μόδας είναι το κέρδος, το περιβάλλον, οι εργάτες και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν παράπλευρες απώλειες. Σκοπός μας, λοιπόν, είναι να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να κάνει ερωτήσεις, να μάθει και να αντιδράσει!»